YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
2765_big Herbata z imbirem
Dodany przez: kar0
Komentarzy: 1
1
Opis
Imbir jest jedną z przypraw o najbardziej intensywnym zapachu. Ma też bardzo dużo walorów zdrowotnych, między innymi leczy nudności, poprawia trawienie czy cyrkulację krwi. Ze względu na swój zapach i smak, imbir ciężko byłoby jeść na surowo. Jednak doskonale nadaje się jako przyprawa, np. do sporządzenia imbirowej herbaty. Ten napój jest bardzo smaczny i z pewnością przyniesie ulgę wszystkim cierpiącym na przeziębienie.
Czego potrzebujesz
plasterek korzenia imbiru o grubości ok. 0,5cm
2 filiżanki wody
1 łyżka (lub torebka) herbaty
cynamon lub sproszkowany kardamon (opcjonalnie)
Szacowany czas
15 minut
Musisz wiedzieć
Obierz plasterek korzenia imbiru i skrusz go (najlepszy byłby do tego celu moździerz kuchenny). Unikaj sprzedawanego w sklepach sproszkowanego imbiru, ponieważ może zawierać dodatkowe składniki, które nie będą się nadawać do sporządzenia herbaty.

Do płaskiego rondelka wlej dwie filiżanki wody. Najlepszy będzie rondelek ze stali nierdzewnej, ponieważ nie wejdzie on w reakcję z imbirem.

Doprowadź wodę do wrzenia.

Dodaj skruszony imbir i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Teraz wrzuć do wody łyżkę herbaty liściastej lub torebkę ekspresowej i ponownie doprowadź wodę do wrzenia.

Gotuj całość na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Jeśli zapach imbiru jest zbyt mocny, możesz dodać cynamon lub proszkowany kardamon.

Zgaś ogień i trzymaj rondelek pod przykryciem przez kolejne 5 minut.

Jeśli chcesz dodać do herbaty mleko, najpierw je podgrzej. Posłodź według uznania.

Jeśli poczujesz, że smak imbiru jest zbyt intensywny, rozcieńcz herbatę wodą. Po kilku próbach dopracujesz najlepsze dla siebie proporcje składników :)
Dodany
2010-05-14 o 14:54
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
User_default
frajek ( 2011-02-20 o 16:25 )

super:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj