YouThink

Omlet z żółtym serem i oregano

Autor:
Rosemary

Opis
Pomysł na śniadanie - taki mniej banalny:)<br/><br/>Zamieszczam w kategorii kuchnia żydowska, bo ktoś mi kiedyś powiedział, że połączenie jajek z żółtym serem właśnie z niej pochodzi. Nie jestem tego na 100 % pewna i zdaję sobie sprawę, że obecność oregano żydowskości raczej nie dodaje, ale trudno, gdzieś to musi być ;)<br/><br/>Robi się bardzo prosto:<br/><br/>1. Roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy sól, pieprz i oregano. Ilość - jak kto lubi, ja dodaję dużo wszystkiego :)<br/><br/>2. Rozgrzewamy masło na patelni (lepiej smakuje niż na oleju, czy oliwie) i wlewamy to co przed chwilą zrobiliśmy.<br/><br/>3. Smażymy na średnim ogniu i kiedy spód już nam się zetnie (góra niekoniecznie) kładziemy na jednej połowie plasterek żółtego sera, posypujemy jeszcze raz odrobiną oregano i składamy na pół (jak widać na zdjęciu)<br/><br/>4. Czekamy jeszcze chwilę i gotowe :) <br/><br/>

Czego potrzebujesz
jajka (2 na jeden omlet)
zółty ser
oregano (suszone!)
masło

Szacowana cena
do 10 zł. Zależy ile kupimy sera i czy jajka będą od biednych kur w klatkach czy tych szczęśliwych co biegają po trawce ;)

Szacowany czas
10 minut

Musisz wiedzieć
Generalnie polecam połączenie jajek z żółtym serem - jajecznica na żółtym serze, sadzone posypane tartym serem i wszelkie inne modyfikacje :)

Przydatne linki

Data zamieszczenia
2010-04-02