YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Opis
Wbrew pozorom czosnek też może zagościć w romantycznej potrawie, nawet w dużej ilości, gdy idzie do pary z takim afrodyzjakiem jak małże. Nie od parady obrazy holenderskich mistrzów, przedstawiające ludzi jedzących ostrygi odbierano jako frywolne i obsceniczne malunki:)

Przygotowanie:

Oczyszczone małże wrzucić do wrzątku i gotować. Kiedy się otworzą (po ok. 10 min.), pozbawić je pustych połówek skorupek. Odrzucić małże, które się nie otworzyły. Połówki skorupek z "zawartością" ułożyć na natłuszczonej tłuszczem blasze. Szalotki, natkę pietruszki i ewentualnie inne zioła (drobno posiekane) wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny i tartą bułką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałą masę rozłożyć równomiernie na małżach, a następnie całość polać roztopionym masłem. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni. Podawać gorące, przybrane listkami świeżych ziół.
Czego potrzebujesz
1,5 kg świeżych małży
100 g masła
3 łyżki bułki tartej
2 szalotki
3 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
pęczek natki pietruszki
ew. świeże zioła (tymianek, bazylia...)
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Szacowany czas
ok. 30 min.
Musisz wiedzieć
nie wszyscy lubią owoce morza.
Dodany
2010-02-08 o 02:03
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
Pippi01
Astrid ( 2011-02-13 o 16:08 )

Aż żałuję, że nie lubię owoców morza :) BTW super pomysł z obrazami zamiast zdjęć :)

zgłoś do moderacji
User_default
agacia106 ( 2011-02-19 o 22:12 )

super muszę spróbować w najblizszym czasie:)

zgłoś do moderacji
User_default
frajek ( 2011-02-20 o 16:27 )

pięknie wygląda:) mniam:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj