YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
5-usma%c5%bcona-kark%c3%b3wka Karkówka w ziołach prowansalskich
Dodany przez: michal
Komentarzy: 6
8
Opis
Polecam wszystkim mega prosty przepis na pyszne, dość szybkie i tanie danie - karkówka w ziołach prowansalskich.

Więc do rzeczy:

1. Kroimy karkówkę na stosunkowo cienkie plastry
2. Pokrojone plastry karkówki nacieramy ziołami
3. Karkówkę najlepiej odłożyć na jakiś czas do lodówki, żeby nasiąknęła aromatem - krok niekonieczny, lecz polecany.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek - gdy już się podsmażą, przerzucamy je na miseczkę i odstawiamy na bok
5. Podsmażamy karkówkę z obydwu stron.
6. Gdy karkówka się podsmaży, dorzucamy cebulę z czosnkiem, dolewamy szklankę wody i dusimy ok. godziny (do czasu gdy karkówka będzie b. kruche).
7. Wyjmujemy karkówkę z "sosu" i odkładamy na bok.
8. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną, dolewamy do patelni z "sosem", dusimy chwilkę i dodajemy karkówkę.

Karkówka w ziołach smakuje genialnie z puree.
Czego potrzebujesz
1 kg karkówki
oliwa
2 duże cebule
dwa ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie
dwie łyżki mąki
śmietana
puree:)
Szacowana cena
myślę, że ok. 30 PLN
Szacowany czas
ok 2 godziny
Dodany
2009-12-25 o 21:41
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
Pippi01
Astrid ( 2009-12-26 o 13:21 )

Rzeczywiście pycha, polecam :)

zgłoś do moderacji
Zombie
zombie ( 2010-01-02 o 19:38 )

Proste i typowo dla samotnego faceta...:)

zgłoś do moderacji
Ja
marta ( 2010-01-02 o 23:56 )

Coś sugerujesz? :P

zgłoś do moderacji
Powerpuff_girls
zuzanka ( 2010-01-03 o 23:47 )

Że niby samotna kobieta nie mogłaby sobie czegoś takiego zrobić?:D Faktycznie nie wygląda na trudne.

zgłoś do moderacji
Gallery-48932800
marian ( 2010-05-14 o 11:41 )

Witam, danie zrobione ale mam kilka uwag, mianowicie:
- W przepisie jest podane aby na 1kg mięsa dać dwie cebule, ja dałem na pół kilo dwie właśnie i MUSZĘ PRZYZNAĆ :) że wyszło jej stanowczo za mało, polecam na pół kilo minimum 3 cebule a na 1kg to już naprawdę można poszaleć.
- a druga sprawa to pamiętajcie że czosnek powinno się dodać jak najpóźniej, w sensie jak przejdziecie z podsmażania na duszenie, inaczej może się przypalić i zrobić gorzki,
Ale ogłólnie danie bardzo fajne, karkóweczka śmiga!

zgłoś do moderacji
User_default
agacia106 ( 2011-02-19 o 22:12 )

super muszę spróbować w najblizszym czasie:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj