YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Kajmak Ciasto kajmakowe
Dodany przez: melman
Komentarzy: 9
9
Opis
Ciasto:
Jajka ubij mikserem z cukrem, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie wymieszaj.Blachę o wymiarach 20x25 cm. wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto, wyrównaj. Piecz w 180 st.C około 30 minut. Po ostudzeniu przekrój na dwa blaty.
Krem:
Z mleka i proszków budyniowych przygotuj gęsty budyń uważając by się nie przypalił podczas gotowania. Wystudź, od czasu do czasu mieszając. Gdy budyń jest już zimny zmiksuj go z miękką Kasią. Na blat ciasta przełóż krem, przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Ciasto posmaruj z wierzchu masą krówkową i udekoruj orzeszkami i migdałkami.

Składniki
Ciasto:
6 dużych jajek
250 g mąki
250 g brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Krem:
700 ml mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
1 Kasia

Czas
pieczenia: 30 minut
Szacowana cena
składniki do 15-20 zł
Szacowany czas
ok. 1h
Dodany
2009-11-26 o 19:16
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
Powerpuff_girls
zuzanka ( 2009-11-27 o 17:54 )

Ale bym sobie coś takiego zjadła. Wygląda rewelacyjnie!

zgłoś do moderacji
Pippi01
Astrid ( 2009-11-27 o 21:25 )

Kocham wszelkie wyroby kajmakowe, więc na pewno zrobię!

zgłoś do moderacji
Pippi01
Astrid ( 2009-11-27 o 21:25 )

A dobra - oceniam w ciemno ;)

zgłoś do moderacji
Ja
melman ( 2009-11-29 o 20:40 )

Wypróbowane! powiem, ze to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam ;)

zgłoś do moderacji
Suuuurf
kuduata ( 2009-11-29 o 22:14 )

zrobiłam dzisiaj, do kremu warto dodać ze 2-3 łyżki cukru pudru, bo jest trochę mdły.
a wspomnianą masę krówkową czyli kajmak robi się tak: kupujesz w sklepie "mleko skondensowane słodzone" w puszce, puszkę wkładasz do garnka, wlewasz tyle wody żeby zakryć puszkę i gotujesz 1,5godz. na małym ogniu nawet 2godz (dolewając wody, gdy puszka będzie wystawać), studzisz, otwierasz puszkę, smarujesz ciasto:)

zgłoś do moderacji
Bari-nowy
michal ( 2009-11-29 o 22:25 )

Ten patent z puszką jest super - moja siostra zawsze tak robi - kapitalnie to wychodzi:)

zgłoś do moderacji
C76d314b89
gosiak ( 2009-12-05 o 14:55 )

Patent z puszką jest niezły ale trzeba uważać! I naprawdę poczekać aż puszka wystygnie. W przeciwnym wypadku, podczas otwierania puszka może "wybuchnąć" i nieźle nas uszkodzić = oparzyć, pozostawiając ślad na długi czas :/
Bynajmniej nie zniechęcam do patentu z puszką a jedynie zachęcam do rozwagi i uwagi :)

zgłoś do moderacji
User_default
ala ( 2009-12-07 o 12:30 )

Z pewną nieufnością zmierzyłam się ze świeżo upieczonym kawałkiem tego ciasta i ...zjadłam kolejne dwa. Jest pyszne i, co ważne, umiarkowanie słodkie.

Dzięki, Melman!

zgłoś do moderacji
User_default
agacia106 ( 2011-02-19 o 22:11 )

super muszę spróbować w najblizszym czasie:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj