YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Piernik1ip5 Staropolski piernik przekładany
Dodany przez: fluff
Komentarzy: 1
2
Opis
Pyszny, mięciutki piernik pachnący powidłami śliwkowymi. Najlepiej upiec kilka dni przed swiętami by ciasto miało czas "dojrzeć". Przykryte ściereczką utrzymuje świeżość do 2-3 tygodni.

Przygotowanie: 1/4 kg miodu, 1 szkl. cukru oraz 125 g masła podgrzewać stopniowo, niemal do
wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: ½ kg mąki pszennej, 2 jajka, 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w ¼ szkl. mleka, ¼ łyżeczki soli oraz 1 torebkę przypraw korzennych do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do naczynia(np. garnka), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na conajmniej kilka godzin.

Pieczenie: ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp. ok.180, przez ok. 15-20 min. (zależy od grubości placka). Ochłodzone placki przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), nakrywamy arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążamy, odstawiamy aż "skruszeje" ( najlepiej na 3-4 dni). Piernik można polukrować lub polać polewą czekoladową.
Czego potrzebujesz
¼ kg miodu
1 szkl. cukru
125 g masła
½ kg mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
¼ szkl. mleka
¼ łyżeczki soli
1 torebka przypraw korzennych do piernika
powidła śliwkowe
ewentualnie bakalie
Szacowany czas
ok. 1 godz.
Musisz wiedzieć
ciasto przed rozwałkowaniem powinno się dobrze schłodzić, najlepiej minimum kilka godzin!
Dodany
2009-11-21 o 13:35
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
User_default
agacia106 ( 2011-02-20 o 16:33 )

spróbuję w najbliższym czasie:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj