YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Gotowe_ii Spaghetti Francusko-Polskie a'la Ciotka
Dodany przez: cinek
Komentarzy: 11
7
Opis
Chciałbym zaproponować wszystkim miłośnikom kuchni francuskiej i polskiej przepis na (łączący te dwie kuchnie) Spaghetti Francusko - Polskie.

Danie to, w swojej pierwotnej wersji, zostało wymyślone przez moją Ciotkę, a ja z czasem lekko je zmodyfikowałem. Można w nim znaleźć zarówno nutkę francuskiej kuchni (wino, ser), jak również doszukać się smaków typowo polskich (boczek, grzyby z polskiego lasu). Wszystkie składniki tworzą niepowtarzalny sos, który podany z grubym makaronem "Penne", idealnie nadaje się na romantyczną kolację we dwoje.

Oto przepis (składniki poniżej):
Zaczynamy od grzybów, które musimy wstawić do miseczki z wodą na około godzinę - to pozwoli im rozmięknąć. Jak tylko grzyby się rozmoczą, wyciągamy je z wody i kroimy delikatnie w kostkę. Odkładamy na bok.
Następnie kroimy drobno boczek, cebulę, czosnek, ser i natkę pietruszki.
Boczek smażymy na oliwie z oliwek na patelni przez około 3 minuty na dość dużym ogniu (tak, aby tłuszcz się wytopił). Dodajemy cebulę oraz czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Dodajemy pół kieliszka wina (wino dolewamy od tej pory wg uznania, jak zobaczymy, że potrawa robi się za gęsta - w ten sposób możemy zużyć od 1/2 do całej butelki - w zależności od tego, jak bardzo lubimy winne potrawy). Wino jest bardzo ważną częścią tej potrawy - nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat. Cały czas mieszamy.
Dodajemy ser i mieszamy powoli, aż się rozpuści. Cały czas pamiętamy o winie. Na sam koniec dodajemy posiekaną garść pietruszki oraz wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy aż zgęstnieje. Sos powinien być dość gęsty. Wtedy smakuje najlepiej.

Sos najlepiej podać z grubym makaronem penne. Jest on dość "ciężki" w smaku, także najlepiej nalać mniej sosu i później wziąć dokładkę. Wszystko posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Oczywiście nie zapominamy o winie, ani o drugim...:)

Bon apetit!
Czego potrzebujesz
Boczek - 30 dek
2 średnie cebule
Podgrzybek suszony - 3 garście (2,5 dek)
1 Śmietana 18%
Wino czerwone francuskie (wytrawne) - 1/2 do 1 butelki
Natka pietruszki - 2 garście
25 dek sera Blue Lazur
Parmezan
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Makaron penne
Pieprz mielony (2 szypty)
Tymianek (2 łyżeczki)
Przyprawa do kuchni włoskiej (1 szczypta)
Szacowana cena
Wszystkie składniki oprócz wina kosztują około 30zł (wino wg budżetu)
Szacowany czas
30 minut (+1 godzina namaczania grzybów)
Musisz wiedzieć
Danie (w podanych proporcjach) wystarcza dla 3-4 osób.

Proporcje składników są oczywiście tylko propozycją. Wg mnie tworzą one świetny, gęsty sos.

Zamiast podgrzybka możemy użyć innego rodzaju grzybów suszonych. Ja próbowałem też borowików, które bardzo ciekawie smakują, ale są niestety dużo droższe.

Ser Blue Lazur możemy zastąpić innym serem pleśniowym wg własnego uznania.

Ja wykorzystuję czerwone wino wytrawne - Bordeaux. Raczej staram się używać win z przedziału cenowego 30-40zł.
Dodany
2009-06-14 o 19:50
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
Bari-nowy
michal ( 2009-06-14 o 20:49 )

Jadłem - genialne!:)

zgłoś do moderacji
66135_6789
lukasz ( 2009-06-14 o 22:40 )

Nie jadłem ale po zobaczeniu zdjęć zachciało mi się jeść... trzeba spróbować:)

zgłoś do moderacji
Diddl39
mysza ( 2009-06-19 o 22:12 )

idę do kuchni:)))

zgłoś do moderacji
Ruin-mini
shr ( 2009-07-27 o 13:31 )

Świeże grzyby też by się nadały, można przecież samemu nazbierać :) Czy wtedy nie trzeba by było podsmażyć ich przed boczkiem?

zgłoś do moderacji
Img_3095
cinek ( 2009-07-28 o 01:40 )

Jeżeli masz świeże grzyby, to możesz je przysmażyć wcześniej, a później dodać do gotującego się sosu. Ja jednak preferuję suszone grzyby. Dodają trochę innego, mocniejszego aromatu niż świeże, ale to jest oczywiście kwestia smaku.

zgłoś do moderacji
Bari-nowy
michal ( 2009-07-28 o 01:43 )

poza tym świeże grzyby mają inną twardość niż grzyby suszone.
Inne wrażenia:)

zgłoś do moderacji
P8141165
kada ( 2009-09-29 o 09:15 )

A gdzie ta modyfikacja?????:-))))))
Ale smaczne, prawda?

zgłoś do moderacji
P8141165
kada ( 2009-09-29 o 09:23 )

Jeszcze jedno.Nie trzeba dodawać aż tak drogiego wina do potrawy.Nie ma to dużego znaczenia w gorących potrawach.W wysokiej temperaturze i tak wino traci swoje indywidualne walory smakowe.:-)
I zgadzam się ,że suszone grzyby maja nieco inny smak i są twardsze co powoduje ,że sie nie rozgotowują .Do tego puszczaja ciemny sok, który jest bardzo aromatyczny i barwi sos. Ten sok można przecedzić i też dodać do sosu.
No i grzyby....ale to już inna historia.

zgłoś do moderacji
Pippi01
Astrid ( 2011-02-13 o 16:14 )

Rewelacyjne, w miarę proste, a wykwintne ;)

zgłoś do moderacji
5
ZieloneDrzwi ( 2011-02-16 o 21:02 )

MMM pychotka!

zgłoś do moderacji
User_default
agacia106 ( 2011-02-19 o 22:16 )

uwielbiam:) jutro drukuje przepis:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj