YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Bon_apetit Spaghetti z kurczakiem, pesto i oliwkami
Dodany przez: cinek
Komentarzy: 12
7
Opis
W kolejnym odcinku Kuchnie Świata polecam świetne spaghetti z niecodzziennym sosem z kurczakiem, zielonym pesto i oliwkami. Oczywiście to nie wszystkie dodatki, ale po kolei:

1. PRZYGOTOWANIE KURCZAKA
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dość małe kawałki. Wrzucamy do miski i zalewamy oliwą z oliwek (oczywiście jak najlepszą...:)) około pół szklanki. Wyciskamy 3-4 ząbki czosnku i dodajemy posiekane liście świeżej bazylii. Całość mieszamy (najlepiej rękami) żeby kurczak dokładnie "przeszedł" składnikami. Odstawiamy na około 30 minut.

2. PRZYGOTOWANIE SOSU
Oliwki zielone i czarne (koniecznie dwa kolory, bo każdy ma trochę inny smak) kroimy w drobną kostkę i odstawiamy na bok.

Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (nie dużo) i zaczynamy smażyć kurczaka. Jak już nam się zrobi biały z każdej strony, to dolewamy po trochu białego wytrawnego wina i wrzucamy oliwki. Niech się trochę poddusi. Dodajemy do smaku przyprawę do kuchni włoskiej i tymianek. Znowu dolewamy wino, które dość szybko paruje.

Jak trochę nam sos odparuje dodajemy śmietanę 18% cały czas mieszając. Żeby całość zyskała jeszcze ciekawszy smak dorzucamy pokrojony ser pleśniowy Blue Lazur (150gr). Mieszamy aż się rozpuści.

Na koniec dodajemy pesto. Ja wrzucam około 2 łyżki, ale to jest kwestia smaku. Najlepiej dorzucać po trochu stopniowo i próbować.

Sos zostawiamy na małym ogniu żeby trochę zgęstniał. Odstawiamy na bok. Jak trochę ostygnie to zrobi się jeszzcze gęstszy, a o to chodzi.

3. WIELKI FINAŁ
Gotujemy makaron - najlepiej pene. Wrzucamy na talerz (przy odcedzaniu pamiętajmy żeby troche skropić go oliwą z oliwek) i nakładamy sos. Całość przyozdabiamy oliwkami (całymi) i listkami świeżej bazylii. Jemy i dokładamy. Popijamy wino, które nam zostało.

Gwarantuję 100% zadowolenia...:) Bon Apetit!
Czego potrzebujesz
3 piersi z kurczaka pojedyncze
1 mały słoik czarnych oliwek
1 mały słoik zielonych oliwek
oliwa z oliwek
białe wytrawne wino 250-300ml
pesto zielone (dowolne) - 2-3 duże łyżki
śmietana 18%
3-4 ząbki czosnku
świeża bazylia
150gr sera blue lazur
makaron pene
tymianek
przyprawa do kuchni włoskiej
Szacowana cena
około 50 zł
Szacowany czas
około 45 minut
Musisz wiedzieć
Sos najlepiej smakuje jak trochę postoi i "przejdzie" wszystkimi składnikami.

Oczywiście jak zawsze, im lepsze oliwki, oliwa i wino, tym lepiej...:)

Pamiętaj o odstawieniu kurczaka w oliwie, czosnku i bazylii. To ważne!
Dodany
2009-09-29 o 01:05
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
Bari-nowy
michal ( 2009-09-29 o 01:19 )

Najlepsze spaghetti z kurczakiem jakie jadłem:)
No, może poza tym z grzybami;)

zgłoś do moderacji
P8141165
kada ( 2009-09-29 o 08:42 )

Już sam wygląd robi wrażenie...połączenie wina śmietany i sera plesniowego daje dobre rezultaty i pogłębia smak...
Tak jak w tej wersji z grzybami...:-))
PYCHA!!!!!

zgłoś do moderacji
Img_3095
cinek ( 2009-09-29 o 21:02 )

Zgodzę się, że jest to jedno z ciekawszych "połączeń" kulinarnych!

zgłoś do moderacji
Jamazury
gusianio ( 2009-09-30 o 22:13 )

o niezle, polecam spaghetti carbonara mojego taty :)

zgłoś do moderacji
Zodiac
zodiak ( 2009-10-01 o 00:11 )

Rewelka to spaghetti! Jakby ktoś mi jeszcze zrobił, to byłbym wniebowzięty:)

zgłoś do moderacji
Img_3095
cinek ( 2009-10-08 o 00:45 )

Gusianio - to może opisz to carbonara żebym mógł sobie zrobić. Przecież nie będę prosił twojego taty...:)

zgłoś do moderacji
Bari-nowy
michal ( 2009-10-17 o 23:50 )

Ja też czekam na opis carbonary:)

zgłoś do moderacji
Pippi01
Astrid ( 2010-02-25 o 15:09 )

Tak tak, przepisów na Carbonarę tyle co ludzi, którzy ją próbują zrobić, więc zawsze to coś nowego :)

zgłoś do moderacji
User_default
agnieszka ( 2010-09-10 o 17:04 )

Penne a nie pene, bo to oznacza penis ;) I dlaczego jeśli przepis nazywa się spaghetti to mówisz że najleprzy jest inny rodzaj makaronu ? -.-' Oprócz tego nie mam zastrzeżeń. Makaron musi być pycha :)

zgłoś do moderacji
Pippi01
Astrid ( 2011-02-13 o 16:22 )

O, mała mądralka się odezwała ;)najlepSZy, a nie najlepRZy moja droga :>

zgłoś do moderacji
5
ZieloneDrzwi ( 2011-02-19 o 18:19 )

mniam! ciekawe połączenie!

zgłoś do moderacji
User_default
agacia106 ( 2011-02-19 o 22:14 )

uwielbiam:) jutro drukuje przepis:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj