YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Gotowe_exposure Fajitas
Dodany przez: cinek
Komentarzy: 23
29
Opis
Wszystkim wielbicielom kuchni meksykańskiej polecam przepis na jedno z najlepszych dań tej kuchni - FAJITAS!

Krok po kroku:

1. PRZYRZĄDZANIE MARYNATY DO FAJITAS:
Do dużej miski nalewamy 1/2 litra soku pomarańczowego (zwykłego, bez żadnych dodatków z mandarynki lub innych wynalazków) i 4-5 łyżek octu balsamicznego (również zwykłego). Kroimy ostrą paprykę (może być chilli) w jak najmniejsze kawałki i dodajemy do marynaty. Dodajemy 3 duże ząbki wyciśniętego czosnku. Dosypujemy łyżkę przyprawy do fajitas oraz łyżkę przyprawy do kuchni meksykańskiej. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Jak ktoś ma czas, to może marynować dłużej. Ja zwykle go nie mam, więc marynowanie zajmuje mi około 1,5 godziny.

2. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę (nie za drobno).
3 papryki również kroimy w kostkę, ale 1/4 odkładamy do mniejszej miseczki i stawiamy na stole.
Pomidory kroimy na małe kawałki i już możemy stawiać na stole. To samo z sałatą.

3. SMAŻENIE I GOTOWANIE
- Przygotowujemy sobie 2 patelnie, jedną dużą (najlepiej wok), a druga może być mniejsza.
- Odlewamy marynatę z kurczaka (najłatwiej przez sitko), ale zostawiamy sobie pół szklanki.
- Na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy całego kurczaka przez około 3-4 minuty, aż żaden kawałek nie będzie surowy (na oko). Przerzucamy do większej patelni.
- To samo robimy z cebulą
- Paprykę posiekaną w kostkę smażymy trochę dłużej (7 minut), gdyż musimy dać jej trochę czasu na zmięknięcie. Przerzucamy na dużą patelnię.
- Dolewamy marynatę, którą wcześniej odlaliśmy i dusimy na średnim ogniu.
- Przyprawiamy: 3-4 łyżki przyprawy do fajitas oraz do kuchni meksykańskiej
- Dodajemy 2 sosy do fajitas i zostawiamy na małym ogniu - niech się wolno dusi.

4. SOS CZOSNKOWY
Do naczynia wlewamy całą śmietanę 18% i dodajemy 1-2 łyżki majonezu. Wyciskamy 3-4 ząbki czosnku i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego i tyle samo słodkiej papryki. Gotowe!

5. TORTILLE
Gotując nastawiamy piekarnik na 200st. Układamy folię aluminiową (szerokości 2 tortilli) na blacie i układamy 2 tortille. Przykrywamy folią. Później następna warstwa i tak dalej w zależności od ilości osób i ich gabarytów:). Ważne żeby wszystkie warstwy przeplatać folią - bo inaczej nasze tortille się wysuszą i posklejają. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut. Tak, aby tylko sie podgrzały.

6. NA STÓŁ
Na koniec ścieramy ser zółty dowolnego gatunku (ja preferuję sery łagodniejsze, np. gouda). Robimy to na końcu żeby ser się nie wysuszył. Patelnię kładziemy na stole na podstawce korkowej, co by się nam stół nie spalił. (jeżeli ktoś ma możliwość ustawienia patelni na czymś co grzeje, to jeszcze lepiej). Podajemy tortille i wszystkie inne składniki fajitas.

7. JEDZENIE FAJITAS (i picie)
Na placek nakładamy fajitas (sos z kurczakiem...:)). Następnie na to ser, co by się rozpuścił. Później wszystkie warzywa (najlepiej ręcoma). Na koniec polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy sobie placek i teraz mamy dwie techniki jedzenia - łapami i sztućcami. To już wedle upodobań.

Oczywiście najważniejszym składnikiem jest piwo DESPERADOS z cytryną, które sączymy od punktu 1 do 7 i dalej. Dziwnym trafem powoduje, że fajitas jeszcze lepiej smakuje!

Smacznego!
Czego potrzebujesz
5 dużych pojedynczych piersi z kurczaka
1/2 litra soku pomarańczowego
Ocet balsamiczny
1 ostra papryczka chilli
8 ząbków czosnku
3 cebule (raczej większe niż mniejsze)
3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
2 sosy do Fajitas
Przyprawa do Fajitas
Przyprawa do kuchni meksykańskiej
40 dek sera żółtego
4 pomidory
Sałata
Śmietana 18%
2 łyżki majonezu
Pieprz ziołowy
Papryka słodka (przyprawa)
1-2 opakowania tortilli
Szacowana cena
Wszystkie składniki to około 70zł
Szacowany czas
2 godziny marynowania i 1 godzina gotowania
Musisz wiedzieć
Fajitas przewidziane na 4-6 osób. Sosu wychodzi naprawdę dużo.

Podczas gotowania będziemy potrzebowali dużo piw DESPERADOS z cytryną, chipów tortilla oraz dipu do tychże właśnie. To dla rozgrzania żołądka.

Sosy do fajitas ciężko jest dostać. W Warszawie można je kupić w Arkadii w sklepie "Kuchnie świata". Sos możemy przygotować również z sosu pomidorowego, papryki ostrej i słodkiej oraz cebuli, ale taki sos należy zrobić kilka dni wcześniej i dać mu poleżeć. Jak już nie mamy co zrobić, to możemy zastąpić ten sos zwykłym sosem pomidorowym w kartoniku i dobrze przyprawić.
Dodany
2009-06-24 o 13:26
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
<script type="text/javascript"> nokaut_ad_mode = "multi"; nokaut_ad_type = "category"; nokaut_ad_content = [10014,6256]; nokaut_ad_partner = 57001; nokaut_ad_channel = 0; nokaut_ad_format = "468x60"; </script> <script type="text/javascript" src="http://widget.nokaut.pl/pp/nokaut.js" charset="utf-8"></script>
Notka od autora

Ostatnia modyfikacja
2009-10-16 01:08:02 +0200
Oczywiście nie jest to oryginalne "ubogie" fajitas podane na gorącej patelni z mięsem, cebulą i papryką. Moje fajitas jest podane bardziej po europejsku, z większą ilością składników, ale gwarantuję, że wielbiciele kuchni meksykańskiej i samego fajitas - będą zadowoleni!:)
N1472690528_30391838_5556286
piter ( 2009-06-24 o 14:05 )

aaale jestem teraz dopiero głodny.

zgłoś do moderacji
Eye
paya ( 2009-06-24 o 14:07 )

ale pycha :) mniammm....

zgłoś do moderacji
Gallery-48932800
marian ( 2009-06-24 o 14:18 )

Kawał dobrej gospodarskiej roboty!!! Szacu od Wuja został okazany!!!

zgłoś do moderacji
Bari-nowy
michal ( 2009-06-24 o 14:23 )

Jadłem, polecam - dużo lepsze niż wszystkie restauracyjne fajitas jakie jadłem.

zgłoś do moderacji
Dsc07152
marcinho23 ( 2009-06-24 o 23:49 )

a masz dyche i szacun od Cieniasa:P

zgłoś do moderacji
Snc00005_-_kopia_copy
dzedaj ( 2009-06-25 o 20:45 )

dycha i szacun ode mnie

zgłoś do moderacji
Ja
marta ( 2009-07-08 o 20:40 )

Też jadłam, rzeczywiście rewelacja! :)

zgłoś do moderacji
Zodiac
zodiak ( 2009-08-25 o 06:20 )

Super przepis! Zrobiłem i nie mogłem przestać jeść!

zgłoś do moderacji
Ja
kasiula ( 2009-09-29 o 00:04 )

to najlepszy przepis na fajitas jaki znalazłam

zgłoś do moderacji
Pomidor
kulas ( 2009-09-29 o 00:06 )

Super przepis na fajitas! Rewelacja! Najlepsze fajitas jakie jadłem. Oczywiście średnio podobne do typowo meksykańskiego dania i trochę zeuropenizowane, ale właśnie na takie fajitas czekałem. Duży plus i więcej takich przepisów (szczególnie kuchni meksykańskiej). Pozdr

zgłoś do moderacji
Zombie
zombie ( 2009-10-23 o 12:04 )

Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem! Rewelacja! Polecam trzymać się przepisu cinka. Nic dodać, nic ująć!

zgłoś do moderacji
Powerpuff_girls
zuzanka ( 2009-11-24 o 23:30 )

Uwielbiam fajitas! Mogłabym tylko to jeść! Przepis wydaje się niezły, chociaż rzeczywiście zeuropeizowany. Wkrótce zrobię i będę mogła się wypowiedzieć.

zgłoś do moderacji
User_default
niusia123 ( 2009-12-16 o 19:35 )

wygląda pysznie , ja robiłam podobnie ale bez sosów do fajitas , mam pytanko gdzie można kupić sosy do Fajitas , pytałam w sklepach ale nikt nie wie o co chodzi ????

zgłoś do moderacji
Bari-nowy
michal ( 2009-12-16 o 19:40 )

Zależy w jakim mieście - jeśli w Warszawie, to na 99% BOMI, Mini Europa, sklepy w stylu &quot;smaki świata&quot; - w arkadii taki jest, a jeśli poza WWA, to nie za bardzo wiem, na 100% w sklepach internetowych, jak ten:<br/><a href="http://www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/products_id/223" class="external" target="_blank">http://www.kuchnieswiata.com.pl/product_info.php/products_id/223</a>

zgłoś do moderacji
Img_3095
cinek ( 2009-12-16 o 22:51 )

Na 100% jest w "Kuchnie Świata" w Arkadii w Warszawie. Oprócz tego bywa w Klifie. Naprawdę warto się przejechać, bo sos jest idealny. Oczywiście można też robić ze zwykłych sosów pomidorowych odpowiednio przyprawionych.

zgłoś do moderacji
Rosemarys-baby-p01
Rosemary ( 2009-12-16 o 23:27 )

Jadłam dokładnie wg tego przepisu. REWELACJA! W rzadnej meksykańskiej restauracji takiego dobrego nie jadłam ;)

zgłoś do moderacji
Rosemarys-baby-p01
Rosemary ( 2009-12-16 o 23:28 )

Jezu sorry. ŻADNEJ ;)

zgłoś do moderacji
2005930232027_stewe
Marek ( 2010-01-07 o 16:01 )

super przepis a w dodatku swietnie przedstawiony!polecam wszystkim smakoszom kuchni meksykańskiej!

zgłoś do moderacji
Family-guy-stewie-you-suck
kalsin ( 2010-02-13 o 13:03 )

Wygląda baaaardzo apetycznie!!! Problemem mogą być tylko te sosy do fajitas, ale coś się na pewno wykombinuje

zgłoś do moderacji
Ja
melman ( 2010-02-13 o 19:47 )

Geniusz!;) Gorąco polecam. Świetny sos czosnkowy również :D

zgłoś do moderacji
User_default
Kuchiko ( 2011-02-14 o 21:43 )

Wygląda apetycznie :)

zgłoś do moderacji
5
ZieloneDrzwi ( 2011-02-19 o 18:15 )

Napewno wypróbuję :)

zgłoś do moderacji
User_default
agacia106 ( 2011-02-19 o 22:00 )

mniam musze spróbować:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj