YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Piegusek2 PIEGUSEK
Dodany przez: paya
Komentarzy: 4
3
Opis
Chciałabym się podzielić pysznym przepisem na ciasto PIEGUSEK :)

o to przepis,
KROK 1:
wszystkie wymieszać w jednym naczyniu/garnku:
+ rozpuścić kostkę margaryny
+ szklanka curku
+ szklanka maku
+ szklanka mąki
+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ zapach (do wyboru, polecam np. pomarańczowy lub waniliowy)

KROK 2:
ubić pianę w naczyniu plastikowym z 6-7 białek - sztywną
dodać 1 łyżkę cukru

wymieszać KROK 1 + KROK 2.

Wlać do formy (wysmarowanej masłem i potem posypanej bułką tartą).

piec 40-50min do zarumienienia ok 150 stopni.

POLECAM! bardzo dobre ciasto. Można je zmodyfikować dodając np. bakalie. Wtedy trzeba je dodać do KROKu 1.
Czego potrzebujesz
kostka markaryny
mak
mąka
cukier
proszek do pieczenia
zapach (w buteleczkach)
bakalie (jak ktoś lubi)
piekarnik
masło
bułka tarta
mikser
Szacowana cena
bez piekarnika i miksera - ok 20zł
Szacowany czas
ok 1h
Musisz wiedzieć
Patrz co pewien czas na ciasto, aby się nie przypaliło.
Dodany
2009-06-24 o 12:47
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
66135_6789
lukasz ( 2009-06-24 o 19:26 )

Hmmm coś czuję że może być niezłe

zgłoś do moderacji
Arion_fighting_for_light03_lastfm
wingsdropper ( 2009-07-12 o 17:43 )

to ciasto wymiata.
mój przepis nieco różni się od powyższego, ale tylko w detalach. pieguska piekę zawsze, kiedy robię faworki i zostaje mi mnóstwo białek, z którymi tak na dobrą sprawę nie ma co potem zrobić.
dodatkowy plus, że ciasto jest wyjątkowo idiotoodporne (;

2 lata temu zrobiłam ze współlokatorkami imprezę tłustoczwartkową, na którą zawitali dwaj panowie ze szwecji i meksyku. z całego uginającego się pod najrozmaitszymi pysznościami stołu, zajadali się najbardziej pieguskiem i nie mogli przestać go zachwalać.

piegusek - connecting people ;)

zgłoś do moderacji
Pippi01
Astrid ( 2009-12-12 o 00:34 )

No wygląda rzeczywiście tak, że chyba już wiem co będę USIŁOWAĆ wykonać w święta... Mówisz, że idiotoodporne? Przekonamy się :P

zgłoś do moderacji
5
ZieloneDrzwi ( 2011-02-20 o 22:03 )

ciekawe czy smakuje tak jak wygląda :)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj