YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Pomysl_default Mielone z kasza i ryzem
Dodany przez: Reni342
Komentarzy: 5
2
Opis
Kapuste posiekac nie za cieniutko i wszystko razem wymieszac dodac wegety posolic i popieprzyc do smaku , nastepnie uformowac jak na mielone , obtaczac w mace ziemniaczanej i obsmazyc delikatnie tak aby maka ztwardniala .wlozyc do baniaczka zalac woda z rozpuszczonymi rosolkami na wolnym ogniu okolo 1 godziny
Czego potrzebujesz
Pol kilo miesa mielonego (ja wolowine kupuje czasami dodam zmielona 1 piers z kurczaka) 1 woreczek ryzu bialego 1 woreczek kaszy gryczanej szklanka kaszy mannej 4 cebule drobno posiekane 3 jajka 1/3 kapusty 2 rosolki , wegeta maka ziemniaczana
Szacowany czas
1.5h z gotowaniem
Musisz wiedzieć
Niby mielone a smakuje jak golabki (ulubiona potrawa mojego meza:) podaje je z sosem pomodorowym lub smietana (dzieci z sosem maz ze smietana woli)
Dodany
2011-10-18 o 18:15
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
User_default
ala ( 2011-10-26 o 09:13 )

Ale wcześniej kaszę mannę, gryczaną i ryż trzeba oddzielnie ugotować?

zgłoś do moderacji
User_default
Reni342 ( 2011-10-27 o 17:32 )

nie gotuje sie nic wczesniej , wszystko razem wymieszac i jak w opisie:)

zgłoś do moderacji
User_default
ala ( 2011-10-27 o 21:06 )

O kurcze, zupełnie jak w bajce "Sezamie, otwórz się...". To w takim razie leniwe mielone - coś dla mnie. Wołowe już kupiłam. W sobotę wypróbujemy z rodziną i zdam relację. Dzięki za przepis - ciekawa potrawa. Kojarzy się z wiejską chatą i kuchnią na nóżkach...

zgłoś do moderacji
User_default
ala ( 2011-10-31 o 20:10 )

Polecam - robi się szybko, potrawa jest wydajna - wyszło ok. 20 sporych kotlecików. Smakuje podobnie jak gołąbki, ale smak jest znacznie bogatszy - kasza gryczana, cebula, jajko nadają pysznego aromatu. Ja dodałam mielone wieprzowe z łopatki z odrobiną wołowiny, do duszenia dołożyłam listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Jest pyszne w sosie własnym, z pomidorowym bardziej przypomina typowe gołąbki. Zauważyłam, że potrawa chłonie wodę (surowy ryż i kasze), dlatego trzeba nalać jej co najmniej tyle żeby przykryła kotleciki, a nawet nieco więcej. Fajne z tłuczonymi ziemniakami.
Duży plus dla Reni342!

zgłoś do moderacji
The_power_of_mother_nature_avatar_35386
Ludoo ( 2011-11-24 o 14:23 )

wygląda smakowo :)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj