YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Opis
Od jakiegoś czasu chodziła za mną prawdziwa, ciepła jeszcze pita. Ponieważ w piekarniach rzadko się ją spotyka postanowiłem sam takową wykonać:)

Okazało się, że sprawa jest baaardzo prosta.
A więc:

Drożdże rozdrabniamy i mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki. Otrzymany zaczyn odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie powinien podwoić swoją objętość.
Teraz do miski wsypujemy mąkę, oraz zaczyn wraz z oliwą i solą. Następnie dokładnie wyrabiamy dodając troszkę wody tak, aby ciasto było elastyczne i niezbyt zwarte.
Następnie zostawiamy w natłuszczonej misce, pod przykryciem na dwie godziny w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placuszki dowolnej wielkości:) i odkładamy na 30 min żeby sobie jeszcze wyrosły.
Gotowe placki pieczemy 6-7 minut w 220-230 stopni na natłuszczonej blasze - ważne, żeby wierch placków posmarować wodą lub białkiem.

Placki polecam zajadać ciepłe z sałatkami bądź dipami:)

Nadmiar placków można zamrozić - potem wystarczy chwila w piekarniku i są jak nowe:)
Czego potrzebujesz
0,5 kg mąki
2 dkg drożdzy
1/4 szklanki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania blachy i miski
Szacowana cena
niewielka bardzo
Szacowany czas
z rośnięciem i pieczeniem ok. 4-5h. jednak większość czasu zajmuje "rośnięcie"
Dodany
2011-03-28 o 14:39
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj