YouThink

Ochazuke

Autor:
Kuchiko

Opis
A teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się do Katsuobuschi- smak ok - zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori - wygląd<br/>nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy niż Nori - zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny, zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka - znane ). Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?

Czego potrzebujesz
# 1 szklanka ugotowanego ryżu ( w wersji oryginalnej może być przestudzony - dałam gorący ) # 1 szklanka ciepłej herbaty Genmaicha ( zielona z prażonym ryżem lub zwykłej zielonej ) # 1 szklanka wrzącego bulionu Dashi ( zrobiłam z gotowego w proszku ) # trochę wodorostów Tororo nori # kawałek płatu Nori pokrojonych w paseczki # 2 łyżki Katsuobuschi ( tuńczyk suszony w cienkich płatkach ) # 2 utarte na tarce jarzynowej rzodkiewki ( dałam zamiast daikon- japońskiej rzodkwi ) # 2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku # cawiart zielony ( Wasabi ) lub chrzan Wasabi # cawiart czerwony ( lub ikra ryb solona ) # mięso krewetek ( ja dałam mięso raków )

Szacowana cena

Szacowany czas
30min

Musisz wiedzieć

Przydatne linki

Data zamieszczenia
2011-02-17