YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
75059_sushi-nalesnikowe-tricolor_0_1 Sushi naleśnikowe tricolor
Dodany przez: Kuchiko
Komentarzy: 2
0
Opis
Ciasto na naleśniki zmiksować z podanych składników na gładką masę. Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać koncentrat z barszczu- jeśli zrobi się zbyt rzadki dosypać 1- 2 łyżki mąki, wymieszać.
Do drugiej części rozmrożony na patelni szpinak i czosnek( woda musi odparować, a szpinak należy przed dodaniem wystudzić).
Do trzeciej kurkumę i szafran.
Fajnie mieć pomoc w kuchni. Jedna osoba smaży naleśniki, druga umyje i pokroi warzywa na paski oraz podusi twaróg- dusząc twaróg łyżką- będzie on idealnie zbity bez grudek, łatwy do formowania, twaróg doprawić do smaku wedle uznania
:) Ogórek może być ze skórką.

Naleśniki smażyć na patelni z obu stron, przed każdym naleśnikiem spryskać patelnie olejem( ja używam oleju w sprayu.) Mając 9 poziomów grzania, smażę na 6 tym. Mnie wyszły 4 różowe i po 3 zielone oraz żółte.

Z twarogu można uformować podłużne formy- nigiri, a nich położyć łososia i przewiązać paskiem zblanszowanego pora( zielona część.

Na każdy naleśnik rozsmarować przy brzegu dwie łyżki twarogu i dowolne składniki np. surimi, marchewka, ogórek.
Albo łosoś z papryką i sałatą.
Zawijać jak naleśnika, w rulonik, na końcu- by się skleiło można posmarować majonezem.

Gotowe zwinięte naleśniki schłodzić godzinkę w lodówce- łatwiej się potem pokroją. Kroić ostrym nożykiem na 1,5- 2 cm kawałki- maki.
Gotowe maki posypać sezamem. Dekorować marynowanym imbirem, kolendrą.
Na niektóre kawałki można z wierzchu polożyć kawałek łososia- wyjdzie tzw. dragon rolls;)
Podawać z majonezem z ziołami albo sosem( u mnie gotowy sos wasabi-teryiaki z sezamem). Kawałków wyszło duużo więcej niż na zdjęciu. Z każdego naleśnika 5-7 krążków( nie liczę końcówek)
Czego potrzebujesz
Na ciasto naleśnikowe: 2 jaja # 1,5 szklanki mleka # 1/4 szklanki oleju # 1 łyżka sosu sojowego # 11 łyżek mąki( + potem 2 dodatkowo na ciasto różowe) # Na kolory : # różowe- 5-7 łyżek koncentratu z barszczu # zielone- 150 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego, czosnek w proszku # żółte- 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżeczki kurkumy
Nadzenie: 0,6 kg twarogu półtłustego # sól, pieprz, czosnek w proszku # szczypiorek # papryka( żółta lub czerwona) # ogórek zielony # marchew # kilka listków sałaty masłowej # 100g łososia wędzonego # 10 paluszków krabowych surimi # majonez( opcjonalnie) # oraz: sezam, imbir marynowany, listki kolendry, pasek pora, olej do smażenia #
Dodany
2011-02-17 o 19:55
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
User_default
frajek ( 2011-02-19 o 11:38 )

Mniam:) muszę spróbować:)

zgłoś do moderacji
User_default
agacia106 ( 2011-02-20 o 21:24 )

jutro robie:)

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj