YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Opis
Robimy cynamonową cebulę:
w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, solimy i dusimy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut, a potem dodajemy cukier i cynamon. Gdy cebula nabierze złotobrązowego koloru, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Siekamy małą cebulę i miksujemy w blenderze (niezbyt drobno) z sokiem cytrynowym, kuminem, imbirem i papryką.

Piersi kurczaka wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy zmiksowaną cebulę i mocno zawiązujemy. Potrząsamy woreczkiem, aby mięso pokryło się przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą. Smażymy po 3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz.

Do sosu w rondlu dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz bulion i gotujemy, aż sos zgęstnieje (5-7 minut). Wtedy ponownie wkładamy do rondla kurczaka i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem 15 minut, przekładamy na talerz i odstawiamy w ciepłe miejsce, a sos gotujemy jeszcze chwilę bez przykrywki, aby zgęstniał. Na koniec przyprawiamy go kolendrą, solą i pieprzem. Podgrzewamy cynamonową cebulę.

Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy kurczaka, polewamy go sosem i przykrywamy cebulą.
Czego potrzebujesz
Gazeta.pl > Przepisy kulinarne > Wybrane przepisy kulinarne Kuskus z kurczakiem i cynamonową cebulą Drukuj Wyślij Dodaj do ulubionych (musisz się zalogować) Dodaj do ulubionych Dodajesz przepis do swoich ulubionych. Możesz opatrzyć go własnym komentarzem: Nie zapisuj * inne * kuchnia turecka autor: Miesięcznik Kuchnia Kuskus z kurczakiem i cynamonową cebulą Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG * Czas: powyżej 60 minut * Poziom trudności: średnie * Koszty: średnie * Dla ilu osób: od 3 do 4 * Średnia ocena potrawy 2 głosy Kuskus z kurczakiem i cynamonową cebulą - składniki * 1 mała cebula * 3-4 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka mielonego kuminu * 3/4 łyżeczki mielonego imbiru * 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki * 4 filety z piersi kurczaka * 2 łyżki oliwy * 1.5 puszki pomidorów pelati * 1/2 szklanki bulionu z kury * 1/2 garści świeżej kolendry * 30 dag kaszy kuskus * sól * pieprz * Cynamonowa cebula: * 4 łyżki oliwy * 6 szklanek posiekanej cebuli * sól * 1.5 łyżki brązowego cukru * 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Szacowany czas
1H
Dodany
2011-02-16 o 13:26
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
User_default
Kuchiko ( 2011-02-16 o 13:45 )

Wygląda bardzo wytrawnie.

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj