YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
18387672_1267114538704 Ciasto serowo-dyniowe
Dodany przez: Anndziulla
Komentarzy: 1
0
Opis
Biszkopty rozdrabniamy w mikserze, masło topimy, lekko studzimy, mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami na gęstą masę. Przekładamy do tortownicy (20 cm), dokładnie wylepiamy ciastem dno formy. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni, a potem odstawiamy do wystygnięcia.
Miąższ dyni kroimy w kostkę, gotujemy w niewielkiej ilości wody, miksujemy na gładką masę. Mieszamy ze skrobią, cynamonem i solą.
Ser mieszamy z koniakiem, wanilią, śmietaną, jajkami i cukrem.
Łączymy z masą dyniową, przelewamy do formy. Pieczemy ok. 60-90 min. w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy na godzinę w wyłączonym piekarniku, następnie otwieramy tortownicę i studzimy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum 6 godzin. Smacznego!
Czego potrzebujesz
* 200 g pełnoziarnistych herbatników * 60 g masła * 450 g miąższu dyni bez pestek * 2 łyżki skrobi spożywczej * 1-2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki soli * 750 g sera mascarpone * 200 g cukru * 5 łyżek koniaku * 125 ml kwaśnej śmietany * miąższ z 1/2 laski wanilii * 4 jajka
Szacowana cena
5
Szacowany czas
1H
Dodany
2011-02-16 o 13:14
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
User_default
Kuchiko ( 2011-02-16 o 13:47 )

Nigdy nie jadłam ciasta dyniowego! Trzeba będzie to nadrobić.

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj