YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
82442_sernik-wisniowy_0_1 SERNICZEK WIŚNIOWY
Dodany przez: Anndziulla
Komentarzy: 2
0
Opis
PYCHTOKA:)

Blachę o wymiarach około 25x40cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy margarynę pokrojona w kostkę a następnie ugniatamy w rekach dodając cukier puder i żółtka. Następnie wyjmujemy z miski i dobrze ugniatając formujemy z ciasta kulę.
Blachę wylepiamy ciastem które nakłuwamy widelcem i następnie wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 170StC na około 10min.

Teraz czas na masę serową:
Białka oddzielamy od żółtek, które następnie miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy ostudzone płynne masło, mąkę krupczatkę oraz budyń.
Następnie - cały czas miksując - dodajemy po łyżce sera, olejek migdałowy, sok z cytryny, migdały w płatkach , skórkę pomarańczową, uprzednio namoczone i odsączone rodzynki,trochę wiśni oraz owoce
papayi.
Na koniec ubijamy pianę z białek na sztywno z dodatkiem odrobiny soli następnie delikatnie, najlepiej po małej łyżce, łączymy z masą sernikową.
Uzyskaną masę układamy na podpieczonym cieście i wkładamy na ok. godzinę do rozgrzanego do 170StC piekarnika.

Teraz robimy polewę:
Sok z wiśni zagotowujemy z 3 łyżkami cukru, zostawiając około 3/4 szklanki (będzie nam potrzebna do rozrobienia z kiślem). Gdy się zagotuje - dodajemy połączony z sokiem kisiel ,zagotowujemy i odstawiamy na bok do ostudzenia ,co jakiś czas mieszając.
Lekko ostudzony sernik pokrywamy polewa wiśniową i dekorujemy wiśniami. SMACZNEGO!
Czego potrzebujesz
* Na kruche ciasto * 2 szklanki maki pszennej * 1/2 paczki margaryny kasi * 1 łyzeczka proszku do pieczenia * 4 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru * * Na mase serową * 1kg sera na sernik w wiaderku * 8 jaj * kostka masła * 2 lub 1,5 szklanki cukru pudru * cukier waniliowy * 2 łyzki mąki krupczatki * 1 budyń smietankowy * 1/2 olejku migdałowego * 1 mała paczka migdałów w płatkach * garsć rodzynek * 100g. kandyzowanej skórki pomarańczowej * garsć kostek papayi * sok z 1 cytryny * * oraz * 1 kisiel wisniowy * 3łyzki cukru * 1 słoik 680g wisni drylowanych * bułka tarta do posypania blachy
Szacowana cena
5
Szacowany czas
1H
Dodany
2011-02-16 o 12:53
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
User_default
Anndziulla ( 2011-02-16 o 12:56 )

POLECAM

zgłoś do moderacji
User_default
Kuchiko ( 2011-02-16 o 13:53 )

Mmm... Zjadłabym teraz taki deser owocowy :D

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj