
8
Funkcje
Opis
Step by step jak zrobic zupe:
1. gotujesz wywar z włoszczyny, lub nie. ja akurat lubie zupy na wywarze, ale w tym przypadku nie jest to konieczne.
2. solisz lekko wode, gotujesz w niej rybe ok. 20 -30 minut rybe nalezy uprzednio umyć i oczyścić z płetw, ect.
3. wyjmujesz rybe i sciągasz ze szkieletu mięso. skórka powinna odchodzic sama, mięso ściągasz wzdłóż ośćca widelcem - powinnno się bez oporu zsuwać, ale ości powinny zostać na miejscu. postaraj się lekko rozdrobnić mięso widelcem i wydłubać.
4. mięso do gara, krewetki też, warzywa w/g gustu też (ja dodałem marchewki, pietruszki i troche zieleniny ale to nie był dobry pomysł, powinienem zielenine dodać na końcu) i gotujesz ok. 30 min.
5. dolewasz mleko kokosowe. im więcej dolejesz tym bardziej biała będzie zupa, ale jeśli wlejesz za dużo - będzie miała kokosowy posmak wyrazniejszy co nie kazdemu moze odpowiadac.
6. dosypujesz kurkumy (robi kolorek ;-) i reszty przypraw do smaku. sól pieprz ect. dodajesz sosu chilli - tyle ile uwazasz. malymi porcjami. mieszasz i probujesz.
gotujesz wszystko jeszcze ok 40 minut.
Długie gotowanie tej zupy jest potrzebne aby ryba dobrze się zintegrowała z wkładem zupy. jeśli będziesz skracał czas, uzystasz podobną zupę ale z większymi kawałkami ryby.
Tak naprawde to powinienes zrobic tą zupe jak uważasz, olej przepis bo tak niczego sie nie nauczysz.
Gotuj Na Pałę ;-)
1. gotujesz wywar z włoszczyny, lub nie. ja akurat lubie zupy na wywarze, ale w tym przypadku nie jest to konieczne.
2. solisz lekko wode, gotujesz w niej rybe ok. 20 -30 minut rybe nalezy uprzednio umyć i oczyścić z płetw, ect.
3. wyjmujesz rybe i sciągasz ze szkieletu mięso. skórka powinna odchodzic sama, mięso ściągasz wzdłóż ośćca widelcem - powinnno się bez oporu zsuwać, ale ości powinny zostać na miejscu. postaraj się lekko rozdrobnić mięso widelcem i wydłubać.
4. mięso do gara, krewetki też, warzywa w/g gustu też (ja dodałem marchewki, pietruszki i troche zieleniny ale to nie był dobry pomysł, powinienem zielenine dodać na końcu) i gotujesz ok. 30 min.
5. dolewasz mleko kokosowe. im więcej dolejesz tym bardziej biała będzie zupa, ale jeśli wlejesz za dużo - będzie miała kokosowy posmak wyrazniejszy co nie kazdemu moze odpowiadac.
6. dosypujesz kurkumy (robi kolorek ;-) i reszty przypraw do smaku. sól pieprz ect. dodajesz sosu chilli - tyle ile uwazasz. malymi porcjami. mieszasz i probujesz.
gotujesz wszystko jeszcze ok 40 minut.
Długie gotowanie tej zupy jest potrzebne aby ryba dobrze się zintegrowała z wkładem zupy. jeśli będziesz skracał czas, uzystasz podobną zupę ale z większymi kawałkami ryby.
Tak naprawde to powinienes zrobic tą zupe jak uważasz, olej przepis bo tak niczego sie nie nauczysz.
Gotuj Na Pałę ;-)
Czego potrzebujesz
ryba lub w ostateczności filet, krewetki, włoszczyzna, mleko kokosowe, kurkuma, imbir, ziele angielskie, makaron jeśli chcesz
Szacowana cena
30pln/garnek
Szacowany czas
2h
Przydatne linki
Dodany
2010-09-08 o 09:27
Zgłoś do moderacji
Zgłoś do moderacji
Kup podobne

michal
(
2010-09-08 o 12:24
)
O widziałem już to na facebooku;) Super, że dodałeś przepis!
zgłoś do moderacji
kfaczur
(
2010-09-17 o 08:27
)
@krystian: Sequencer, z tej składanki: <a href="http://merlin.pl/Dj-Kicks-Chromeo_K7/browse/product/4,698030.html" class="external" target="_blank">http://merlin.pl/Dj-Kicks-Chromeo_K7/browse/product/4,698030.html</a><br/><br/>@rosemary - tak ostra, jak sobie zyczysz (+ile dolozysz sosu chili) ale troche niestety musisz wrzucic, bo mleko kokosowe będzie "mdliło" zupę. jesli chcesz mniej ostra - popróbuj innych przypraw w zamian, np. słodka papryka
zgłoś do moderacji
krystian
(
2010-09-27 o 23:31
)
Kfaczur, toż to "LifeLike" - oni baaaardzo fajną muzykę w ogóle mają... Skąd w ogóle wpadłeś na tą płytkę?
zgłoś do moderacji

